חופשה ללא תשלום היא למעשה השעיית הסכם העבודה לתקופה קצובה בה לא מתקיימים יחסי עובד מעביד ולא נצברות הזכויות, בהיעדר הסכמה מפורשת.
עם זאת, מעסיק אינו יכול להוציא את העובד לחופשה ללא תשלום שאינה מוגבלת בזמן או לתקופה ממושכת מבלי שיעמיד עצמו בפני הסיכון כי הדבר עלול להתפרש לפיטורים.
ע"ב 3016/01 אבי גורי נ. עיריית רמלה, ניתן ביום 12.8.2003:
"אין המעביד מוסמך להוציא עובד לחופשה, כאשר תכלית הוצאת העובד לחופשה אינה התכלית המונחת ביסודו של חוק חופשה שנתית, אלא היא באה לשרת מטרות אחרות כגון תחליף לאמצעי משמעת, פתרון להפסקת עבודה בפועל, כאשר המעביד אינו יכול להעביר את העובד לתפקיד אחר וכו'."
ע"ע 10/03 גליה פיליפוביץ נ. סי.פי.אס מחשבים והנדסה בע"מ, ניתן ביום 21.2.2005- "זכאותה של גליה לזכויות של מפוטרת קמו לה כאשר היא הוצאה בעל כורחה לחופשה ללא תשלום. לא ניתן להוציא עובד לחופשה כפויה ללא תשלום. ברגע שמעסיק מודיע לעובד כי אין לו עבודה עבורו, זכאי העובד לפיצויי פיטורין וזכויות אחרות כמפוטר."
דמ"ש 2827-09 עסלי חוסין נ' בריק (י.פ) ניהול וייזום פרוייקטים בע"מ, כב' השופטת נטע רות, 03.01.2011:
"אי לכך, משהודיעה הנתבעת לתובע סמוך ליום 15.9.08 על הפסקה מוחלטת של העבודה למשך חודש ימים, הרי שהיא הפרה בכך את החובה שנוצרה מכח התנהגות הצדדים לספק לתובע עבודה בהיקף (המינימלי) הנגזר מהסכם העבודה…
בנסיבות הללו סבורים אנו כי יש לראות התנהלות זו – של אי אספקת עבודה לעובד המעמיד עצמו לרשות המעביד – כפיטורים המזכים בפיצויי פיטורים וכן בחלף הודעה מוקדמת."
עפ"י תקנות ביטוח לאומי, רשאי העובד לקבל דמי אבטלה בזמן חופשה ללא תשלום, וזאת בהתקיימם של מספר תנאים:
1. העובד צבר את תקופת האכשרה הנדרשת.
2. העובד נרשם בלשכת התעסוקה כדורש עבודה ולא הוצעה לא עבודה חלופית.
תקופת התשלום וגובה התשלום נקבעים בהתאם לנתוניו האישיים של כל עובד. לפרטים נוספים ניתן לראות באתר המוסד לביטוח לאומי בנושא דמי אבטלה בתקופת חופשה ללא תשלום.