האיסור על אפליה מטעמי דת מוסדר הן בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה והן מפורשות בחוק שעות עבודה ומנוחה הקובע כדלקמן:
9ג. איסור הפליה
(א) לא יסרב הזקוק לעובד לקבל אדם לעבודה בשל כך בלבד שהוא הודיע עם קבלתו לעבודה שאינו מסכים לעבוד בימי המנוחה השבועית על פי איסור שבמצוות דתו שאותן הוא מקיים, ולא ידרוש ממנו ליתן התחייבות לעבוד בימי המנוחה השבועית בתנאי לקבלתו לעבודה.
(ב) הזקוק לעובד רשאי לדרוש ממי שהודיע כאמור בסעיף קטן (א) שימסור לו, לא יאוחר משבעה ימים מיום הדרישה, תצהיר בכתב לפי סעיף 15 לפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל"א-1971, ובו הפרטים המבססים את הודעתו, ובכללם פרטים המעידים על הכרתו הדתית ועל קיום מצוות דתו, ואם הוא יהודי – שהוא גם שומר על כשרות בביתו ומחוצה לו ואינו נוסע בשבת.
9ד. עובד שנדרש לעבוד במנוחה השבועית
(א) עובד שמעבידו דורש ממנו לעבוד בימי המנוחה השבועית, או שהודיע לו על כוונתו לדרוש ממנו לעבוד כאמור, רשאי להודיע למעבידו, לא יאוחר משלושה ימים מיום הדרישה או ההודעה כאמור, שהוא אינו מסכים לעבוד בימי המנוחה השבועית על פי איסור שבמצוות דתו שאותן הוא מקיים.
(ב) מעביד רשאי לדרוש מעובד שהודיע לו כאמור בסעיף קטן (א) שימסור לו, לא יאוחר משבעה ימים מיום הדרישה, תצהיר בכתב לפי סעיף 15 לפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל"א-1971, ובו הפרטים כאמור בסעיף 9ג(ב).
9ה. שינוי סביר בתנאי עבודה
מעביד רשאי לשנות באופן סביר את תנאי עבודתו וסדרי עבודתו של מי שהודיע לפי סעיפים 9ג או 9ד, שאינו מסכים לעבוד בימי המנוחה השבועית.
עב 4785/02 יגאל כשני נ' עיריית רעננה, כב' השופטת נטע רות, 15.07.02:
"אילוצו של אדם שומר מצוות לעבוד בשבת פוגע בזכותו לשוויון. אם נובעת מכך פסילת העובד, הפגיעה בשוויון מגיעה גם לכדי פגיעה בזכות לכבוד, המוגנת בחוק היסוד: כבוד האדם וחירותו. זוהי גם פגיעה בחופש הדת, שהיא אחת מזכויות היסוד המוגנות במשפט מדינת ישראל. מעביד אינו יכול לחייב עובד שומר מצוות לעבוד בשבת, כל עוד אין הכרח בכך, וכל עוד הוא יכול למנוע זאת באמצעות פעולות סבירות (כמו מציאת מחליף מקרב העובדים האחרים וכו'). אם לא ניסה המעביד למצוא חלופה סבירה, העסקת העובד בשבת היא פגיעה בזכויות האמורות והיא אסורה לפי החוק. במצב כזה מותר לעובד לסרב לבצע משמרות בשבת ואסור לפטר אותו בשל כך". בית המשפט קבע כי פיטורי העובד בטלים וכי הוא יקבל פיצוי כספי בסך 50,000 ש"ח.
סע"ש (ב"ש) 21954-09-13 אירינה וייסברג נ' קרל ברג רשתות בע"מ, כב' השופט אילן סופר, מיום 07.10.14: העובדת, אינה יהודייה, פוטרה לאחר שנתיים לאחר שסירבה לעבוד בשבתות- המעסיקה טענה כי הפיטורים היו בשל צמצומים אך לא הצליחה לעמוד בנטל ההוכחה- לעובדת נפסקו פיצויים לפי חוק שוויון הזדמנויות בסך של 75,000 ₪ (מתוך 120,000 ₪ מקסימאלי לפי החוק)